Ясни са резултатите от специфичните измервания на въздуха в Русе

By 04 Декември 2023 Прочетена 742 пъти 0
Ясни са резултатите от специфичните измервания на въздуха в Русе Ясни са резултатите от специфичните измервания на въздуха в Русе снимка: РИОСВ

Излязоха резултатите от специфичните измервания на въздуха в Русе.

РИОСВ-Русе получи резултатите от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за изпитването на полицикличните ароматни въглеводороди - бензо(а)пирен и нафтален.

Пробонабирането беше извършено паралелно с извънредното измерване на качеството на атмосферния въздух в Русе през периода 3 - 6 октомври от Мобилната автоматична станция (МАС), в района на Русенски университет "Ангел Кънчев".

Пробите са анализирани в ИАОС по  газ-хроматографски метод.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

За показател нафтален законодателството е предвидило две норми - маскимално еднократна за половин час и средноденонощна, а за бензо(а)пирена - средногодишна.

Отчетените от МАС стойности на двата показателя са под границата на количествено определяне. В рамките на три денонощия станцията не е отчела и наднормени стойности на останалите органични замъсители - бензен, толуен и ксилен.

Наличието на полициклични ароматни въглеводороди във въздуха е показателно за накои производства в града, но тези вещества могат да се отделят и като отпадъчни газове от транспорта.

Резултатите от извънредното измерване ще бъдат предоставени на Регонална здравна инспекция – Русе.

 

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net