Отчитат ръст на случаите на домашно насилие по време на COVID кризата /ВИДЕО/

By 25 Юни 2020 Прочетена 2800 пъти 0

С настъпването на пандемията с коронавируса организациите, борещи се срещу домашното насилие отчитат скок в психическото и физическото насилие в семействата. Една от тях е Асоциация "НАЯ" от Търговище, която дори и по време на социална изолация не е прекъсвала връзката с нуждаещите се от обгрижване и подкрепа.

От Асоциацията твърдят, че по време на кризата заради COVID-19, обажданията на горещия телефон са се увеличили с 15%, а след отпадане на извънредните мерки оттам очакват още увеличение на нуждаещите се от помощ, които ще потърсят на място услугите на организацията. Поради факта, че ситуацията с коронавируса се отразява тежко на жените и децата, жертва на домашно насилие, от Асоциацията решават да обявят дарителска кампания за подпомагане на 50 нуждаещи се лица.

Трогателна и истинска е историята на една такава жена - Мария, която в продължение на три години била подложена на физическо и психическо насилие от своя партньор.

Аз съм Мария. На 36 години съм и през последните години от живота си пазех огромна тайна. Това, че човекът, когото обичах повече от всичко на света, ме нараняваше най-жестоко. Повече пъти, отколкото помня. Не искам да разказвам за унижението, заплахите и побоите, след които винаги получавах букет червени рози. Успях да се измъкна от този капан, когато разбрах, че този мъж щеше да ме убие, ако му бях позволила. Наруших мълчанието и потърсих помощ. Напуснах съпруга си преди една година. Започнах работа и си намерих удобна квартира. Справям се добре и сама се грижа за детето си. Никога повече не получих букет с червени рози.

РЕКЛАМА:

Историята на Мария е история на всяка друга жена, която може да се казва Петя, може да се казва Гергана, може да се казва Ивелина, това е жена, която търпи насилие от мъжа вече три години. Той злоупотребява с нея физически, психически, ограничава нейната свобода, ограничава нейните желания, нейните възможности. И когато един ден тази жена се събуди и разбере, че на следващия ден няма да се събуди, защото насилието е жестоко, насилието отново ескалира, тя решава да сподели, споделя на свои приятели, споделя на полицията, споделя на социална услуга и получава подкрепа да прекъсне този омагьосан кръг, в който живее.

разказва директорът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Асоциация "НАЯ" Мая Маркова


Жертвите на домашно насилие като Мария обикновено търпят продължително време, подлагат се на много унижение и тормоз, докато един ден се решават да потърсят помощ.

Има много страх, много срам, много притеснение, има много страх за живота на децата, има много притеснение, че няма да може да се справи сама, защото по принцип икономическата зависимост в подобни случаи изключително е голяма. И това е причината да търсим финансова подкрепа за голяма част от тези жени.

посочва още Мая Маркова


Според специалистите, занимаващи се с жертви на домашно насилие, в подобни кризи има рязък скок на психически и физически тормоз в семейството. А причините, освен тази, че много време са заедно в изолация, са още л
ипсата на средства, липсата на работа на единия от двамата партньори води до ескалация на агресията и това се отразява негативно на живота им.

Друга причина, която посочват те за непрекъснатите скандали и увеличаващата се агресия е липсата на социални контакти, липсата на възможност за излизане от дома, липсата на подкрепяща среда, приятели, семейството, нямат възможност да се срещнат с хора, на които да кажат какво им се случва.

Асоциация "НАЯ" предоставя социална, психологична и юридическа помощ на жертви на домашно насилие повече от 20 години. Над 120 човека годишно ползват услугите й в партньорство с други социални институции и полиция. От 2018 години към организацията е създаден и Център за социална рехабилитация и интеграция с държавна делегирана дейност, който е и инициаторът за създаване на дарителският фонд за подпомагане на 50 лица, пострадали от домашно насилие по време на пандемията.

Имат нужда от предоставянето на такива неща от първа необходимост, наистина като храна, като дрехи, като медицински услуги, защото част от тези жени нямат например здравни осигуровки. Така, че са ни нужни 5 хиляди евро, които да подпомогнат 50 жени и техните деца.

апелират от Асоциация "НАЯ"

Благотворителната инициатива на Асоциация "НАЯ" продължава заедно с останалите 9 подобни сдружения на националният Алианс за подпомагане на жертви на домашно насилие, като се предвиждат подобни кампания и за в бъдеще.

Всеки, който желае да помогне, може да прочете повече за кампанията и дари средства на ТОЗИ ЛИНК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 25 Юни 2020 12:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net