По случай Освобождението на Търговище в историческия музей показват изложба на оръжия и документи

By 30 Януари 2018 Прочетена 1669 пъти 0

Изложба на оръжия и документи могат да видят жителите на Търговище в историческия музей. Експозицията е посветена на 140-годишнината от освобождението на града и ще може да се види до края на март.

В историческия музей в Търговище освен оръжия и документи, могат да се видят и нагръдни кръстове и вещи на загинали руски войници и офицери. Силно впечатление прави книжчица на 8-годишно детенце от село Вардун, което е нарисувало 32 войници, които преминават презс селото с пушки на рамо.

Преобладаващото в изложбата са пушките и хладните оръжия на двете воюващи страни. Показани са много също саби и ятагани и една казашка шашка с интересна история, пряко свързана с Освобождението на града. Много от личните вещи и снимки на участниците в Освобождението се показват за първи път.

В експозицията може да се види единственото по рода си знаме на първата войскова част в града от времето на Освобождението. Носено е от дядо Пеньо Стоянов, който е водил групата, която е извикала руските войници от Омуртаг, тогавашен Осман пазар. Преди да постъпи в музея през 50-те години на миналия век, знамето е съхранявано в казармите в града.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net