Предимно стари имоти в Търговище - какво означава това за пазара на недвижими имоти?

By 31 Януари 2023 Прочетена 1121 пъти 0
Предимно стари имоти в Търговище - какво означава това за пазара на недвижими имоти? Предимно стари имоти в Търговище - какво означава това за пазара на недвижими имоти?

Търговище е един от българските градове, които в следващите няколко години се очаква да се развива много динамично във връзка с индустриалната зона, която предстои да бъде изградена там до 2027 г.

Това обаче е резултат от усилията на местните власти в последните 10 години за подобряване на бизнес климата, а от тук и на качеството на живот на хората в областта.

Показателно за успеха на индустриалните проекти е, че градът не само не се обезлюдява, а напротив – преди пандемията броят на жителите му дори нараства като резултат от вътрешната миграция в областта. Така се оказва, че през 2017 - 2018 г. има голямо търсене на жилища - къщи и двустайни апартаменти в Търговище, което, въпреки високите спрямо стандарта на региона цени, се задоволява трудно.

Какво се случва в града сега, след пандемията обобщават експертите от сайта за обяви за недвижими имоти Реалистимо.

Недостиг на нови жилища

Новите жилищни сгради, пуснати в експлоатация през последните 5 години, са едва 5 на брой. Това показват данните от статистиката на НСИ за жилищния фонд в града. Според нея повече от третина от жилищните сгради в Търговище са построени в периода 1946 - 1960 г., а в последните 10 години са завършени под 1% от тях. Около 60% от жилищния фонд съставляват тухлените сгради.

От тук могат да следват редица проблеми. Всички опити за привличане на инвестиции към града – повечето от тях успешни – повишават интереса на хора от областта да се сдобият с жилище, за да намалят времето си за пътуване до работа. Тази тенденция се очаква да се засили с построяването на новата индустриална зона, както и с установяването на международни партньорства (местните власти работят усилено по такива с Молдова, Украйна, дори с някои градове в Китай).

На първо място, поддръжката на старите жилища е много трудна, а с амортизирането на сградите продажбата на апартаменти в лошо състояние става все по-сложна задача. Това налага на настоящите собственици да правя скъпи промени (саниране, други мерки за подобряване на енергийната ефективност, ремонт на покриви и общи части), които да повишат конкурентоспособността им на пазара на имоти. В дългосрочен план обаче, тези инвестиции трудно биха се възвърнали.

От сайта за имоти Реалистимо споделят че все повече частни лица се насочват правилно и публикуват своите имоти за продажба или наем в сайта, като целят да се възползват от цените и да реализират сделка.

Предприемачите отговарят на предизвикателствата

Забелязва се раздвижване в областта на строителството, което включва не само изграждането на индустриална инфраструктура, а и търсене на парцели и разрешения за строеж на жилищни сгради. Цените на суровините и несигурността на доставките обаче правят невъзможно за самите предприемачи да ценообразуват новите апартаменти, както и да поставят реалистични срокове за завършване на сградите. Така и влиянието на сегмента на новото строителство върху общата картина на жилищния пазар в града все още не може да бъде прогнозирано.

В портала за недвижими имоти в Търговище на Реалистимо можете да следите в реално време обявите за покупко-продажба и наем на различни типове имоти, публикувани от специализирани агенции и физически лица. При нас ще намерите информация и за търговете, организирани от частни и държавни съдебни изпълнители.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 31 Януари 2023 16:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net