Установиха замърсяване на река, вливаща се в язовир край Търговище

By 10 Май 2024 Прочетена 1111 пъти 0
След намесата на експерти от РИОСВ - Шумен изтичането на течната торова фракция е преустановено. След намесата на експерти от РИОСВ - Шумен изтичането на течната торова фракция е преустановено. Снимка: shmoko.bg

Замърсяване на водите на река Пакоша, която се влива в язовир "Фисека" край Търговище, установиха експерти от РИОСВ - Шумен. 

На зеления телефон в инспекцията е постъпил сигнал за изтичане на черна субстанция с миризма във водите на реката.

Вследствие на това в два последователни дни на място са извършени съвместни проверки от експерти от РИОСВ - Шумен, Регионална лаборатория - Шумен към ИАОС и БД "Черноморски район".

При проверките е установена инсталация с помпи, която отвежда течна торова маса от бетонов резервоар в животновъден обект към обработваеми земеделски земи, откъдето се изтичат в местно дере, приток на река Пакоша.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


След намесата на експерти от РИОСВ - Шумен изтичането на течната торова фракция е преустановено. Демонтирана е електрическата помпа от бетоновия резервоар за съхранение на течната торова маса.

На дружеството са дадени задължителни за изпълнение предписания за незабавно премахване на нерегламентираната инсталация за отвеждане на течна торова фракция и почистване на дерето от установените наслоявания от торова маса в замърсения участък. За установеното нарушение срещу дружеството ще бъдат предприети административнонаказателни мерки.

РИОСВ-Шумен ще извърши последващ контрол на място за проследяване изпълнението на дадените предписания.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Май 2024 17:59
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net