Във ВТУ се проведе научна конференция по случай 140 години от приемането на Търновката конституция

By 15 Април 2019 Прочетена 2460 пъти 0
Темата бе "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година" Темата бе "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година" снимка: КИС 13

Юбилейна научна конференция по случай 140 години от приемането на Търновската конституция се проведе във Великотърновския университет.

Темата бе "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година". Във форума участваха над 25 преподаватели и учени.

Конференцията е организирана от Великотърновския университет и Института за исторически изследвания към БАН. Събитието бе открито от ректора проф. д-р Христо Бонджолов, който заяви, че когато става дума за значими събития, каквото е приемането на Търновската конституция, е добре да се чуе мнението на учените и изследователите, за да не бъдат интерпретирани погрешно.

Независимо от историческите превратности Конституцията винаги е била в основата на политическата система и благодарение на нея България се превръща в модерна държава, коментира историкът проф. д.и.н. Милко Палангурски.

Участниците в конференцията изразиха радостта си, че Велико Търново получи официално статут на историческа и духовна столица на България, тъй като напълно заслужава това признание.

Целта на събитието бе да се представят нови изследвания на базата на новооткрити документи, свързани с приемането на конституцията. Форумът протече в две части, в които бяха представени 17 научни разработки по темата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net