Единствено град Омуртаг пази спомена за българските космически успехи /ВИДЕО/

By 13 Април 2021 Прочетена 1923 пъти 0

Край Омуртаг се намира единственият в страната авиационен парк, посветен на българските успехи в космоса.

Той е създаден по идея на втория български космонавт Александър Александров. В историческия музей в града пък се пази скафандърът, с който той е полетял в космоса.

В центъра на Авиокосмическия парк се извисяват три самолета, устремени към небето, на които е летял вторият български космонавт - Александър Александров. Авиопаркът е създаден именно по негова идея.

Открит е официално през 2008-ма по повод 20-годишнината от полета му в космоса и е известен с единствената по рода си "Алея на авиацията и космонавтиката". По нейното протежение самият Александър Александров и негови руски колеги собственоръчно са засадили дървета.


В парка е изложена и друга авиационна техника, като тази стара руска установка на ракета. С подобна през 80-те години на миналия век е свален немски безпилотен самолет над бившият Съветски съюз.

Омуртаг е родният град на Александър Александров и в градският исторически музей се пази полетния му скафандър. Любопитна   е историята на попадането му тук.

79-та година, целият народ ликува, България си има своят космонавт, България е космическа държава, но в Омуртаг като че ли радостта една нотка по-ниска, защото Сашо не полетя. Той беше дубльор на Георги Иванов и не се наложи да лети.Тогава ръководството на град Омуртаг се обръща към съветските другари и казва приблизително така: "Нашият човек не можа да полети, ако може да ни дадете нещо за спомен от това събитие", руснаците разбира се, широки славянски души, казват "няма проблеми, ще уредим нещата". Месец и половина по-късно, на сточна гара Илиенци, пристига специална пратка от Москва за ГК на БКП в гр. Омуртаг, приемат пратката, отварят и вътре е полетният космически скафандър на Александър Александров, придружен с писмо-сертификат, подписан от зам.-председателят на Академията на науките на Съветски съюз.

разказва директорът на Историческия музей в Омуртаг Мирослав Тошев


По повод 25-годишнината от полета на Александър Александров, близо до Общината в Омуртаг се извисява 4-метров паметник в негова чест.

Плановете за изграждане на нови кътчета за почивка и детски площадки остават неосъществени. От Общината отбягват и темата за бъдещето на Авиокосмическия парк. А идеята отпреди 35 години за изграждане на малък музей на космонавтиката в Омуртаг, отдавна е забравена.

Надявам се бъдещите поколения, сиреч да оставим работа и за тях, да осъществят въпросната идея. Защото на практика ни трябва една малко по-голяма зала, която да бъде използвана за представяне на тези музейни предмети, на тези свидетели на историята ще кажа аз, защото това е ролята на историята.

споделя още директорът на музея в града Мирослав Тошев

Към момента Авиокосмическият парк остава единственият паметник край Омуртаг, изцяло посветен на българската следа, оставена в Космоса.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 13 Април 2021 15:04
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net