Кметът на Разград категорично опроверга нападки, свързани със сеченето на дървета по река Бели Лом

By 06 Юли 2018 Прочетена 1684 пъти 0

Опит за търсене на политически дивидент нарече днес кметът на Разград д-р Валентин Василев нападките към Община Разград за отстраняването на тополите по поречието на река Бели Лом.

Сигналите и жалбите, изпратени до градоначалника, са от общински съветник и от неправителствена организация, които настояват сечта да бъде спряна незабавно. 

Днес на пресконференция кметът обясни, че премахването на тези над 30-годишни дървета е наложително, тъй като в края на 2015 година с негова заповед е назначена междуведомствена комисия, която да извърши оглед на участъци от река Бели Лом с намалена проводимост. Констатирани са редица подобни зони, сред които и дългия над 1 километър участък с тополите. Д-р Валентин Василев показа и снимки, на които се вижда, че отстранените дървета са изгнили и опасни, както и че сигналите до него не отговарят напълно на реалната ситуация.

В изпълнение на предписанията на междуведомствената комисия, още през 2016 година е започнала поетапна работа по почистване на речното корито на река Бели Лом в рамките на град Разград. За тази година са били предвидени дейностите в последния участък при стриктно спазване указанията на комисията. Според кмета, нападките към него заради отрязаните тополи са опит за търсене на политически дивидент.

Междувременно и днес продължава отстраняването на опасните дървета. Фирмата, която се занимава с това има разрешение на основание Наредба 14 на Общинския съвет. Това я задължава да заплати такса на Община Разград за всеки кубичен метър добита дървесина. Тополите се намират в непосредствена близост до оградата на филиала на Русенския университет в Разград, по която много пъти са били нанасяни щети от падащи дървета.

От пресконференцията стана ясно също, че през октомври ще започне озеленяване на скатовете на река Бели Лом с 245 дръвчета.

Пълен запис от пресконференцията с позицията на кмета на Разград по случая вижте ТУК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net