Новата система за мониторинг на въздуха в Разград вече е достъпна онлайн /ВИДЕО/

By 16 Март 2021 Прочетена 3782 пъти 0

Системата за измерване на качеството на въздуха в Разград вече е активна на интернет страницата на Общината.

Стойностите показват 6 нива на състояние на замърсеност на въздуха, на всеки от които отговаря цветен код и информация на възможните последици за здравето.

При кликване върху бутона "Система за измерване на въздуха" потребителят се насочва към сайт, който отчита в реално време на три станции в Разград концентрацията на въглероден оксид, азотен диоксид, амоняк, серен диоксид, сероводород, озон и фини прахови частици.

Отчитат се и атмосферните условия – температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, посока и скорост на вятъра.


Станциите бяха монтирани през февруари на покривите на три детски заведения. Местата са отбелязани върху карта на града, като трите точки светят в зелен цвят, когато показателите са в норма, а променят цвета си, ако е установено превишение на концентрацията на някой от показателите.

Стойностите показват 6 нива на състояние на замърсеност на въздуха, на всеки от които отговаря цветен код и информация на възможните последици за здравето – от зелен (при който няма здравен риск) до тъмнолилав (който е сигнал за непосредствена опасност за здравето на населението).

Когато се кликне върху някоя от трите точки се визуализира основна информация за времето и индекса на замърсяване, а чрез линка "статистики" може вече да се наблюдават нивата на замърсяване за всеки обект, както и да се сравнят с гранично допустимите стойности.

Вижте демонстрация как работи системата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 16 Март 2021 18:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net