Отказът на Исперих и Самуил да се включат към ВиК-то в Разград изправя сектора в областта пред проблеми

By 12 Януари 2018 Прочетена 1692 пъти 0

Отказът на Общините Исперих и Самуил да се присъединят към асоциацията по ВиК – Разград, пречи на консолидацията на територията, която трябва да бъде обслужвана от един оператор.

Това създава невъзможност за усвояване на европейски средства за подобряване на ВиК мрежата и намаляване на загубите, които в момента са над 70%. Освен това, по думите на областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен, съществува реална опасност от закриване на система "Дунав", чрез която се доставя вода на възможно най-ниска цена. След напускането на асоциацията от общините Попово и Опака и присъединяването им към Търговище, се очаква потреблението на водата от система "Дунав" силно да намалее и да се прибегне към използването на дълбоки сондажи, което може да доведе до поскъпване.

Въпреки постоянните опити на държавата да се стигне до консолидация на двете водни асоциации, това не се случва заради притесненията на Oбщинския съвет в Исперих за бъдещето на ВиК оператора и хората в района. Докато не се слеят двете асоциации в една обаче, пречиствателната станция в Исперих не може да бъде предадена за стопанисване от ВиК оператора и Общината там заделя сериозни финансови средства за поддръжка на съоръженията.

Очаква се да бъде свикано общо заседание на двете водни асоциации, обслужвани от "Водоснабдяване - Дунав" и "ВиК - Исперих". На него ще бъдат обсъдени перспективите пред развитието на сектора в Област Разград. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 04 Ноември 2018 14:01
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net