ВИДЕО: Приключи реставрацията на джамията "Ибрахим паша" в Разград ВОДЕЩА НОВИНА

By 02 Октомври 2024

Приключиха консервационните, реставрационните и строително-монтажните дейности на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград.

След като завършат и всички задължителни процедури, което се очаква се да отнеме още около месец, държавна приемателна комисия ще утвърди изпълнения проект за реставрация. След тази финална процедура джамията ще може да бъде отворена за посетители. 

Най-сложният момент от работата по възстановяване на сградата бе укрепването на конструкцията. За целта е поставена система от стоманени елементи, монтирана по нова технология и за пръв път използвана в България.

РЕКЛАМА


Ремонтните работи включваха още изграждане на ново трикуполно преддверие, реставрация на камъните отвън, запълване със специални разтвори на пукнатините по сградата и реставрация и консервация на минарето, ремонт на покрива на храма, възстановяване на цялата липсваща мазилка, а впоследствие на стенописите, парапетите, дървените елементи, капаците и гипсовите елементи на прозорците.

Една от най-впечатляващите характеристики на джамията след реставрацията е нейната богата стенописна украса. Успешно са съчетани съхранената автентичност с модерните технологии за опазване на културните паметници.

Припомняме, че храмът е паметник на ислямската архитектура от края на XVI и началото на XVII век, обявен за паметник на културата от национално значение през 1967 г. и включен в каталога на ЮНЕСКО.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.