Разградското ВиК е пред фалит заради скъпия ток

By 13 Август 2021 Прочетена 1424 пъти 0
Разградското ВиК е пред фалит заради скъпия ток Разградското ВиК е пред фалит заради скъпия ток снимка: КИС 13

"Водоснабдяване-Дунав" ЕООД - Разград е изправено пред фалит заради нереално завишени цени на електроенергията.

Това алармира на работна среща с областния управител Иван Борисов управителят на дружеството инж. Стоян Иванов. Срещата се проведе в Областна администрация, като в нея взеха участие и двамата заместник-областни управители Драгомир Златев и Найден Късов.

По разчетите на инж. Иванов, ако настоящата ситуация не се промени, "Водоснабдяване-Дунав" ще изпадне в несъстоятелност най-късно до края на септември. Когато, и ако се стигне до там, доставчикът на електроенергия ще започне да преустановява подаването на ток към помпените станции, с всички произтичащи последствия за частните, обществените и индустриалните потребители на питейна вода.

В такова положение да се спира тока към помпените станции заради невъзможност да се плащат сметките за електроенергия вече изпаднаха колегите в Хасково. Освен това, при финансова несъстоятелност се очаква и блокиране на нашите сметки, с отклоняване на всички постъпили в тях средства, при което ние няма да можем да продължим да работим.

заяви Иванов

Той припомни, че 97% от водата, доставяна за потребителите от "Водоснабдяване-Дунав" ЕООД, се добива от земните недра с електрически помпи и само 3% се доставя по гравитационен път. До края на юли делът на разходите за електроенергия в комплексната цена на предлаганите от Дружеството ВиК услуги е средно 30%. Този процент обаче ще скочи значително.

На 31.07.2021г. изтече договора за доставка на нетни количества активна електрическа енергия на цена 106,30 лв. за 1 мегават час /МВч/ без ДДС и на база на проведена обществена поръчка е определен за изпълнител нов доставчик с цена от 179,71 лв. или увеличение със 69,06%. За съжаление определения за изпълнител нов доставчик отказа с официално писмо сключването на договор по така спечелената обществена поръчка, вследствие на което "Водоснабдяване-Дунав" ЕООД ще получава електронергия от "доставчик последна инстанция" – в случая "Енерго-про" ЕАД, докато проведе нова обществена поръчка. За сравнение цената на "Енерго-про" ЕАД като "доставчик последна инстанция" за месец юли 2021 г. е 205,43 лв/МВч., при средномесечна цена за м. юли на енергийната борса 185,59 лв./МВч. Средномесечната цена за м. август на енергийната борса е 244,78 лв/МВч., което означава цена от "доставчик последна инстанция" за м. август (по която "Водоснабдяване-Дунав" ЕООД ще заплаща електроенергия) не по-малко от 265 лв./МВч. Тоест като се добавят мрежовите услуги и задължението към обществото, разходите за ток ще се увеличат около 2,2 пъти“, аргументира се инж. Иванов. Досега дружеството е заплащало за електроенергия от 280 000 до 380 000 лв., с ДДС месечно. От 1 август се очаква тези плащания да достигнат стойности от 600 000 до 850 000 лв. месечно.


След задълбочено проучване на пазара на електроенергия у нас и в Европа, той е установил, че откакто Българската енергийна борса е свързана на 11.05.2021 г. с енергийната борса в Гърция, цените на тока на свободния пазар у нас бързо са се изравнили с гръцките и са изпреварили тези на Стария континент.

В момента средната цена на тока на свободния пазар в повечето европейски страни е около 85 евро за 1 МВч. На българския свободен пазар тази цена вече е в порядъка на 150 евро за 1 МВч, което я прави втората най-скъпа в Европа. Тоест жителите на държавата с най-ниски доходи в ЕС вече заплащат по косвен начин почти два пъти по-скъпа електроенергия, защото тези стойности се калкулират в цената на всички стоки и услуги.

подчерта управителят на "Водоснабдяване - Дунав"


Той поясни, че дори преди драстичното поскъпване на електроенергията за небитовите потребители, цената на водата е била под себестойността й, но "Водоснабдяване-Дунав" ЕООД е успявало да балансира с оптимизиране на разходите и търсене на допълнителни приходи. В новата ситуация повишаването на цената на водата е наложително. От дружеството са решили да подадат в КЕВР заявление за това. Не е ясно обаче как ще реагират от комисията.

Повишаването наистина не е най-добрият вариант, защото ще има сериозни социални последствия, смята управителят на "Водоснабдяване-Дунав". Той е убеден, че разумният изход е отговорните институции да върнат българския свободен енергиен пазар към неговото нормално функциониране. В противен случай неизбежно ще се стигне до финансов колапс на дружеството или непоносимо увеличение на цените на ВиК услугите.

Областният управител Иван Борисов изрази сериозна загриженост за създалата се ситуация. Той се ангажира да направи всичко възможно в рамките на правомощията си, за да не се стигне до сътресения. Областният управител ще сезира с официално писмо Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ за създалата се ситуация.

Очаквам до седмица да бъде проведено заседание на МС, с участието на областните управители. Там ще предупредя за проблема и вярвам, че ще бъдат предприети бързи и адекватни мерки.

заяви Иван Борисов

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 13 Август 2021 18:37
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net