fbpx

С пищно тържество Разград отбеляза Деня на Съединението на България

By 06 Септември 2020 Прочетена 937 пъти 0
То се проведе на площад "Независимост" – място, свързано с величавата дата и с градската памет на Разград То се проведе на площад "Независимост" – място, свързано с величавата дата и с градската памет на Разград снимка: Община Разград

С кръшно хоро, в чиeто начало и край имаше български трибагреник, завърши тържеството, организирано от Община Разград за националния празник Деня на Съединението на Източна Румелия и Княжество България 6 септември.

То се проведе на площад "Независимост" – място, свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Именно тук, пред ликуващото население преди 135 години, е прочетен Манифестът на княз Александър Батенберг, пак на това място предците ни са чули и Манифеста на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България – припомни в началото на празничното събитие заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.


Той даде думата за тържественото слово за празника на учителя по история в ПГПЧЕ "Екзарх Йосиф" - Разград Станимир Куртев.

Разделеното ни общество има различно отношение към много от датите от нашето минало, но няма българин, чието сърце да не се изпълва с гордост и патриотизъм на 6 септември. Това е първата категорична заявка за самостоятелно равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак към европейските политици, че трябва да се съобразяват с младата българска държава. Една мечта на всички българи от деня на Берлинския договор е сбъдната, България става по-силна политически, икономически и духовно. С действията си нашите предци ни показват пътя за просперитет на Отечеството: те се издигат на филиите и фобиите си, загърбват политическите и личностните си пристрастия в името на Майка България

каза в словото си Станимир Куртев


След неговите думи под звуците на националния химн в небето от ръцете на деца в носии и ученически униформи полетяха 135 балона с цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено, червено.

Програмата за празника продължи с изпълнения на Капански ансамбъл-Разград, а тържеството завърши с няколко ката кръшно хоро, на което се хванаха голяма част от присъстващите.

Сред множеството граждани на площада бяха: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете на Община Разград Полина Иванова и Мирослав Грънчаров, заместник областният управител Евгени Драганов, секретарят на Община Разград Нели Добрева, общински съветници, разградчани от различни възрасти.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 06 Септември 2020 18:47
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.