Срещу парична гаранция пуснаха обвинения в лихварство мъж от Китанчево /ВИДЕО/

By 16 Юни 2020 Прочетена 2676 пъти 0

Парична гаранция от 5000 лева определи Апелативният съд във Варна на обвинен в незаконна лихварска дейност и пране на пари 46-годишен мъж от исперихското село Китанчево.

Въззивната инстанция не е намерила основания за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" определена от Окръжния съд в Разград на 5 юни.

Заемодателят е привлечен към наказателна отговорност за незаконно развиване на банкова дейност и пране на пари, извършвани между януари и юни тази година. Защитата на 46-годишния мъж обжалва пред Апелативния съд определената от първата инстанция мярка за неотклонение с мотивите, че няма достатъчно доказателства за извършена лихварска дейност; мъжът упражнява общественополезен труд като земеделски производител и престъплението, за което е привлечен към отговорност не е тежко по смисъла на Закона, за да изисква мярка "задържане под стража".

РЕКЛАМА:


Според прокуратурата обаче има достатъчно данни, в полза на авторството на деянието, което е със завишена степен на обществена опасност. Освен това все още не е напълно изяснено на колко хора мъжът е предоставял кредити, като това създавало опасност, ако е на свобода да се свърже с тях и да им въздейства. Затова от прокуратурата смятат, че задържането под стража е наложително.

От Апелативния съд обаче считат, че към настоящия момент нямало опасност обвиняемият да се укрие, нито риск да извърши ново престъпление. Съдът приема, че има достатъчно данни за съпричастността му към обвинението в лихварство. Доколко обаче е извършвано в инкриминирания период – от януари до юни – предстои да уточнят разследващите органи.

Воден от тези мотиви, Апелативният съд се произнесе, че подходящата мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 5000 лева. Определението, което отменя ареста на обвинения в лихварство и пране на пари, не подлежи на обжалване.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 16 Юни 2020 14:52
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net