В Разград обсъдиха почистването на речните легла в Дунавския район

By 29 Август 2018 Прочетена 2626 пъти 0
В дискусията участваха областните управители на Русе, Силистра и Търговище, а домакин беше областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен В дискусията участваха областните управители на Русе, Силистра и Търговище, а домакин беше областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен КИС 13

В Разград се проведе работна среща относно приоритизирането на участъци и остойностяването на проекти за изпълнение на дейности по почистване на речните легла на територията на Дунавския район за басейново управление, вменени като задължение на областните управители.

В дискусията участваха областните управители на Русе, Силистра и Търговище, а домакин беше областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен. Срещата беше ръководена от директорът на Басейнова дирекция "Дунавски район" инж. Петър Димитров, а на нея присъстваха и представители на Областните администрации на Добрич и Шумен.

Определянето на приоритетни участъци е във връзка с писмо на Министерството на околната среда и водите, съгласно което почистването би трябвало да се извърши през 2019 година, но за пръв път през настоящата година на Областните администрации се очаква да бъде отпуснато финансиране от Междуведомствената комисия към Министерски съвет за извършване проектирането на тези дейности. Срокът за определяне на съответните участъци е до края на август тази година.

Фокусът при извършването на приоритизацията ще бъде поставен върху това дали съответни рискови обекти са в близост до жилищни постройки или източници на водоснабдяване, както и дали се намират непосредствено до пътна или линейна инфраструктура, електропреносната мрежа, обработваеми земеделски земи или паметници на културата. Особено внимание ще бъде обърнато и на това дали участъците попадат в райони със значителен потенциален риск от наводнения и дали са възниквали наводнения или критични ситуации от 2011 година насам.

Експерти от Басейнова дирекция представиха предложения за приоритетни участъци за шестте административни области, които са установявани при последните проверки на Междуведомствените комисии по места, представителите на Областните администрации обаче обявиха, че имат още обекти, чието почистване е необходимо да бъде извършено в спешен порядък.

Участниците в срещата се уточниха до 31 август да изпратят в Басейнова дирекция "Дунавски район" списъци с участъците за почистване. За област Разград те са четири: участък с дължина 3100 м. на река Топчийска от края на регулацията на с Побит камък до началото на регулацията на село Топчии; участък от река Сазлъка от регулацията на село Голяма вода до 600 м. в посока язовир "Кара Михал"; река Крапинец – от моста на път Завет – Исперих към помпената станция на ВиК - Исперих; участък от Кованлъшко дере от отводняващия канал на яз. "Пчелина 2" до вливането му в река Бели Лом.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 29 Август 2018 09:59
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net