Започна проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград

By 10 Март 2023 Прочетена 1284 пъти 0
Започна проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград Започна проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград снимка: КИС 13

С онлайн анкета и среща с представители на аптеките и заинтересованите институции започна проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград.

В изпълнение на решение на Общински съвет-Разград от последната сесия на 28 февруари Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев проведе среща с представители на аптеките в областния град, в която участваха и специалисти от заинтересованите институции – РЗИ, Областна администрация, както и председателят на местния парламент Стоян Ненчев, заместник-кметът Добрин Добрев и експерти от Общинска администрация.

Дискусията с тях бе свързана с установяване на възможностите за разкриване на денонощна аптека.

От 13 регистрирани аптеки в Разград 5 изпратиха свои представители за участие в срещата. Всички те заявиха, че нямат възможност и интерес включително и при финансиране от общината да се включат в инициативата за разкриване на денонощно гише за продажба на лекарства.

Като основни аргументи изтъкнаха липсата на достатъчно фармацевти, които да покриват необходимите дежурства, както и свързани с опит от предходни години очаквания за нисък оборот в нощните часове. По време на  дискусията стана ясно, че в цялата Разградска област фармацевтите са 50, докато в Благоевградска област например са 260.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

И представителите на аптеките, и на здравните власти споделиха по време на срещата неофициална информация, че в Разград предстои разкриване на нова аптека, която ще работи денонощно, официална информация за това в РЗИ обаче все още няма подадена.

В края на срещата бе решено разговорите с представителите на аптеки да продължат, като се потърси контакт с централите на веригите аптеки, чиито представители да бъдат поканени на следваща среща с общинското ръководство.

Активната дейност на Община Разград по проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград продължава и с провеждането на онлайн анкета на интернет страницата на местната управа. Тя е публикувана в секция „Уведомления”, включва 9 въпроса.

Целта на анкетата е да бъдат идентифицирани най-съществените проблеми при липса на 24-часово аптечно обслужване. Попълването й става след изтегляне на файла с въпросите от сайта на Община Разград, който, вече попълнен, трябва да бъде изпратен на ел.поща: zdraveopazvane@razgrad.bg.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Март 2023 15:04
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net