Запознават разградски ученици с функциите на съдебната власт

By 05 Февруари 2016 Прочетена 1435 пъти 0

От 8 февруари в разградско започва реализацията на Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“. Нейната основна цел е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България. Програмата основно е насочена към ученици в 10 клас, в техните часове по „Етика и право“ през втория срок като лектори ще бъдат съдии и прокурори от Разградски съдебен окръг.

Обхванати са 4 училища – 2 в Разград и по едно в Кубрат и Исперих. В областния град на десетокласниците от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ и ПМГ“Акад. Никола Обрешков“ ще преподават магистрати от Окръжния, Административния и Районния съд и от двете прокуратури.

Общо 12 са темите, по които представителите на съдебната власт ще  работят с младите хора. Те са съгласувани с Министерството на образованието. С помощта на магистратите учениците ще се запознаят с разделението на властите в Република България, с функциите и структурата на съдебната власт, статута на магистратите и възможностите да защитят правата си чрез съдебните институции. Ще коментират и престъпни прояви, жертви на които често са техни връстници: трафик на хора, домашно насилие и киберпрестъпления. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net