ВИДЕО: 60 декара гора са засегнати при вчерашния голям пожар край Русе

By 15 Юли 2024

Около 60 декара гора е засегната от възникналия вчера пожар над квартал "Средна кула" в Русе.

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че към момента няма опасност за живущите в района. 

Действията на служителите са били силно затруднени, заради пресечения и трудно достъпен терен, на доста места и непроходим, както и дълбокия слой от натрупана суха листна маса, борови иглички и кори от дърветата. Пожарът се е развил предимно като низов, но на места при наличието на изсъхнали дървета е прераствал и във върхов, променяйки скоростта си, способстван от промяната на атмосферните условия – изключително високи температури и нагряване на изсъхналата растителност, както и от пориви на вятъра.

РЕКЛАМА


През тъмната част на денонощието екипите са дежурили на критичните места. Освен служители на регионалната дирекция, в гасенето и дежурството са се включили и доброволци от формированието към Община Русе.

Днес работата на местопроизшествието продължава, 4 екипа на пожарната са на терен и поддържат наблюдението на района и гасенето на възникващи локални възобновявания на пожара.

Усилията са основно насочени за защита на населението и имотите в квартала. За съдействие са се включили отново доброволци, както и екипи на Общинското горско стопанство.

По предварителна информация произшествието е засегнало около 40% от гората, която е на обща площ от около 150 декара. То е ограничено и към момента няма опасност за живущите в квартал "Средна кула".

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.