Африканската чума по свинете събра извънредно Епизоотичната комисия в Русе

By 19 Февруари 2019 Прочетена 1311 пъти 0
Поводът за свикването й е констатираното ново огнище на болестта в община Девня Поводът за свикването й е констатираното ново огнище на болестта в община Девня снимка: КИС 13

Повишена епизоотична готовност заради близки огнища на африканска чума по свинете обявиха в Русе. Решението бе взето на днешното заседание на Oбластната епизоотична комисия. Поводът за свикването му констатираното ново огнище на болестта в община Девня.

Решенията, които бяха взети по време на заседанието предвиждат привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в състояние на повишена епизоотична готовност, както и незабавното провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии.

Част от мерките предвиждат кметовете да подават постоянно информация към органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните при констатиране на нерегламентирано движение на свине и отглеждане на нерегистрирани в личните стопанства.

Собствениците на животновъдни обекти и официалните лекари на общините ще трябва да осъществяват постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти.

Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви свине.

Компенсации от страна на държавата няма да бъдат изплащани на собственици на домашни свине, ако обектът им не е регистриран и не съответства на определените законови разпоредби.

Заместник-областният управител Свилен Иванов припомни, че благодарение на съвместните действия на всички институции от региона не е допуснато навлизане на болестта от северната ни съседка, където бяха регистрирани голям брой огнища, в това число и на територията на окръг Гюргево.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 19 Февруари 2019 18:34
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net