Дадоха ход на делото за Математическата гимнаия в Русе

By 17 Май 2018 Прочетена 1496 пъти 0

В Административен съд - Русе дадоха ход на делото срещу заповедта, с която е утвърден държавният план-прием в училищата в областта за следващата учебна година. 

Жалбата е от директора на Математическа гимназия "Баба Тонка", който иска отмяна на административния акт, тъй като нарушавал основни принципи от Закона за предучилищното и училищното образование. Поради необходимостта от събиране на допълнителни доказателства, съдът отложи делото за 7 юни.

Преди началото му днес, преподаватели и ученици се събраха пред съда, за да изразят своята позиция, че не трябва да се намалява броят на паралелките в Математическата гимназия за следващата учебна година. Според преподавателите не са ясни критериите по които се определя кои училища трябва да намалят приема си.

Началникът на Регионалното управление на опразованието Росица Георгиева беше лаконична и заяви, че няма да коментира преди решение на Съда.

В мотивите за обжалване на заповедта, с която е утвърден държавният план-прием за учебната 2018/2019 година, е посочено, че тя нарушавала основни приниципи от закона за предучилищното и училищното образование като прозрачност на управлението, автономия за провеждане на образователни политики, децентрализация и равен достъп до качествено образование.

Тъй като в този си вид, жалбата е срещу заповедта, която засяга целият прием в областта, съдът определи, че дава възможност на жалбоподателя в 7-дневен срок да уточни дали оспорва изцяло или частично протестната заповед и да изложи съображенията си. Ответната страна пък беше задължена да представи в цялост оспорения административен акт. От Общинската и Областната администрация пък ще бъдат изискани стратегиите за развитие на образованието.

Именно поради необходимостта от събиране на още доказателства, съдът отложи делото за 7 юни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net