Хора с увреждания връчиха протестна нота на областния управител на Русе

By 28 Март 2018 Прочетена 1489 пъти 0

Протестна нота бе връчена на областния управител на Русе Галин Григоров от представители на организации на хора със специални потребности.

Поводът е подготвената реформа в областта на медицинската експертиза и опасенията на хората с увреждания за отнемане на пенсиите им. Най-голямото им опасение е продиктувано от включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване, което според тях е предпоставка за намаляване процента на увреждане и от там орязване или дори отнемане на пенсии.

Едно от исканията на организациите е концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена и да не се приема "второто ниво" на ТЕЛК. Освен това те настояват и да се преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на едно лице. Според председателя на организацията "Малки български хора" Светослав Чернев промените няма да доведат до спиране на корупцията.

В нотата връчена на областния управител на Русе, хората със специални потребности предупреждават, че ако се приемат подготвяните промени много от тях ще останат без препитание.

На 11 април хората с увреждания се очаква да излязат на национален протест в София.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net