ВИДЕО: Казусът с дърветата на ул. "Муткурова" в Русе: Имаше ли друго решение? ВОДЕЩА НОВИНА

By 17 Октомври 2024

Проектите за ремонт на улици и тротоари в Русе да се съобразяват със заобикалящата среда.

Това предлага русенец, който не одобрява премахването на 11 дървета по улица "Муткурова" като подготовка за предстоящите ремонтни дейности. Припомняме, че по проект, след приключване на строителните работи, на тяхно място ще бъдат засадени млади фиданки от по-подходящ за градската среда дървесен вид. 

Преди да се вземе решението за премахване на дърветата е констатирано, че корените са повдигнали тротоарната настилка с над 35 см, което я прави непроходима и създава сериозни деформации на бордюрите и част от пътното платно, като тези промени значително нарушавали безопасността и достъпността в района. Според Велислав Великов, обаче, има поне два варианта, при които дърветата е можело да бъдат запазени.

РЕКЛАМА


Хора от съседния блок обаче са доволни, че най-накрая е започнало премахването на дърветата, които според тях създават риск за пешеходците.

Предстоящите ремонтни дейности по тротоара и пътната настилка предполагат премахване на повърхностните корени на дълбочина от поне 60 см, за да се постигнат необходимите ѝ технически параметри и вертикалното планиране на инфраструктурата. Тази процедура, включително окастрянето на корени и части от стъблото, ще направи дърветата уязвими към гъбни вредители и ще съкрати значително техния живот, посочват специалисти. Освен това, напредналата им възраст и намесите, които ще се извършват по време на строителните работи, увеличавали риска от бързото им изсъхване. Затова е взето решение 11 дървета да бъдат премахнати , като на тяхно място се предвижда да има млади фиданки от вида полски ясен, които ще гарантират дългосрочното съхранение на зелените площи в района и ще осигурят ново качествено озеленяване.

Според Велислав Великов е необходимо проектите за ремонт на инфраструктурата в града да бъдат съобразени със съществуващите дървета, за да бъдат запазени възможно най-дълго време.

От Община Русе призовават за търпение и разбиране от страна на гражданите по време на тези необходими инфраструктурни и озеленителни дейности, които целят подобряване на условията за живот, безопасността и естетическото състояние на улицата.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.