Министър Танева в Нисово: Винарството и лозарството у нас увеличават износа си /ВИДЕО/

През тази година се очаква да приключат всички европейски актове, които ще дадат регулаторната рамка, по която България да изработи свой национален стратегически план и съгласно поетия ангажимент до края на 2020 да представи първия вариант на плана за земеделието за новата Обща селскостопанска политика.

Това съобщи в русенското село Нисово министърът на земеделието Десислава Танева, която участва в ритуала по зарязване на лозата за днешния празник Трифон Зарезан.

В плана ще намери място и сектор "Винарство и лозарство", който се развива във възходящ темп през последните няколко години, заяви министър Танева. Има малко над 60 000 хектара с лозови насаждения, като новите през 2019 са общо 850 декара.


Секторът се характеризира с това, че 61% от всички лозови насаждения са вписани в Европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход. Това е важно, тъй като дава възможности на производителите да се брандират за съответния регион, както и да се възползват от новата лозаро-винарска програма, която стартира през миналата година. Новото в програмата е, че през май 2020 ще се отвори мярка за подкрепа на застраховането.

Десислава Танева изрази и задоволството си от трайната тенденция през последните години за увеличаване на износа към традиционните пазари Западна Европа, Китай и САЩ. Износът е около 65 милиона литра, като право за изнаос имат 282 изби в страната.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 14 Февруари 2020 15:43
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.