ВИДЕО: Община Русе подаде жалба в съда срещу новата наредба за таксата за битовите отпадъци

By 03 Септември 2024

ОбщинРусе подаде жалба във Върховния административен съд срещу приетата от Министерския съвет през април тази година Наредба относно начина за изчисляване на размера на такса битови отпадъци.

В мотивите се посочва, че нормативният акт създава множество проблеми при прилагане на уредбата и възникват предпоставки за рязко увеличаване на такса смет.

 

В подадената жалба са изложени съображения за конкретни противоречия между приетата от Министерски съвет наредба и Закона за местните данъци и такси, както и за нарушения в процедурата по приемането ѝ.

РЕКЛАМА


Освен това наредбата не съдържа ясни правила за определянето и изчисляването на основите, които ще формират размера на таксата, като общините са изправени пред предизвикателството сами да създават решения на местно ниво, което противоречи на идеята за унифицирана национална уредба и създава риск от различно третиране на жителите в различните общини.

В наредбата са налице и множество пропуски по отношение на специфични дейности, свързани със събирането и третирането на битовите отпадъци, се посочва още в жалбата. Община Русе възразява срещу конкретните правила, създадени с наредбата, но не и срещу новите принципни положения, залегнали в Закона за местните данъци и такси, съгласно който, считано от 1 януари 2025 размерът на таксата трябва да се определя по принципа "замърсителят плаща".

Това обаче следва да се случи при ясни правила, които гарантират справедливост и социална поносимост, а не чрез механичното разпределение на разходите между "ползвателите", посочват от Общината. Друг аргумент в жалбата е, че промяната в досегашния ред трябва да се случи поетапно във времето, за да се създадат условия местните администрации да настроят съществуващите си системи за нейното прилагане.

Общините имат нужда да подготвят и разяснителна кампания, с която да информират населението за промените във формирането на таксата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.