fbpx

Община Русе се включва в климатичното образование на учениците

By 31 Март 2023 Прочетена 339 пъти 0
Община Русе се включва в климатичното образование на учениците Община Русе се включва в климатичното образование на учениците

Община Русе е партньор на инициативата за въвеждане на климатично образование в русенските училища чрез използване на иновативен инструмент, наречен "Климатична фреска" /Climate fresk/.

Работилницата има за цел по лесно достъпен и забавен начин да даде цялостно разбиране за същността на климатичните промени.

"Климатична фреска" е уъркшоп, който се провежда под формата на игра и е разработен през 2015 г. от Седрик Ригенбах - френски специалист по климата, преподавател, консултант и бивш директор на "The Shift Project" – асоциация, работеща за поствъглеродни решения.

С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. Климатичната фреска се играе на групи по 5 до 8 участници.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Всеки участник може допълнително да се обучи да бъде фасилитатор и да организира работилници.

Проектът е създаден изцяло въз основа на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). IPCC е орган на ООН, който осигурява научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата като предоставя регулярни, научно обосновани оценки на климатичните промени, тяхното въздействие и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване на последствията.

Климатичната фреска беше част от официалната програма на световната среща COP27 в Египет тази година. До момента в работилницата са участвали над 700 000 души от целия свят, а в България броят надхвърля 1 300.

В обучението в Русе с 40 учители ще се включат СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ", СУПНЕ "Фридрих Шилер", СУ "Йордан Йовков",  СУ "Възраждане", АЕГ "Гео Милев", МГ "Баба Тонка", СУ "Христо Ботев" и СУ "Васил Левски".

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net