ВИДЕО: Още около 6 милиона са необходими за ремонта на операта в Русе. Какви дейности остават?

By 05 Септември 2024

Около 6 милиона лева са необходими за завършване на вътрешния ремонт на сградата в Държавна опера - Русе и за оборудване на сцената с нова техника.

По думите на директора Пламен Бейков, ако средствата бъдат заложени в бюджета на Министерството на културата, строително-монтажните дейности могат да започнат още през следващата година и да приключат в рамките на 6 до 8 месеца.

След големия пожар преди 4 години, първо се наложи да бъде извършена реконструкция на покрива, който беше унищожен от пламъците. В началото на тази година пък бе извършено и укрепване на сградата, след което можеха да започнат процедурите свързани с вътрешния ремонт.

РЕКЛАМА


Проведени са конкурси за избор на изпълнители на обществена поръчка в две части – за оборудване на сцената с нова техника и за извършване на строително-монтажни дейности в сградата на операта.

За да започне изпълнението на обществената поръчка са необходими общо около 6 милиона лева.

Междувременно операта започва ударно новия творчески сезон. На 10 септември русенци отново ще могат да видят балетната постановка "Пожар" (повече за нея вижте ТУК!).

На 15 септември в Доходното здание русенци пък ще могат да гледат операта "Турандот", а 5 дни по-късно ще бъде премиерата на "Севилският бръснар".

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.