Поставят 20 къщички за подслон на бездомните котки в Русе

By 01 Август 2024
Сдружение "Дунавско сияние" стартира инициатива по случай Световния ден на котката - 8 август Сдружение "Дунавско сияние" стартира инициатива по случай Световния ден на котката - 8 август снимка: Община Русе

Сдружение "Дунавско сияние" стартира инициатива по случай Световния ден на котката - 8 август.

Проектът е под наслов "Домът е там, където е… котката" и е насочен към полагане на реална грижа, хуманно отношение и защита на уличните бездомни животни в Русе и по-конкретно на бездомните котки.

Инициативата се финансира по програмата на "Овергаз мрежи" "Синева", която насърчава доброволчеството и добротворството на своите служители, като се подкрепя от Община Русе при спазване разпоредбите на Наредба №26 за притежание, отглеждане и контрол на животни на територията на общината.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Желанието на организаторите е да променят условията за живот на уличните котки, като им предоставят подслон. В месеците август и септември ще бъдат сглобени 10 къщички от служителите на "Овергаз". Те ще се поставят на предварително уточнени места, където граждани да се грижат за бездомните котки.

През октомври и ноември ще бъдат сглобени и останалите 10 къщички, като тяхното изработване ще бъде изпълнено от ученици в различни русенски училища и под наставлението на техни учители и доброволци от "Овергаз". Разполагането им също ще се извърши на позволени за целта места.

Със сглобяването на къщички и осигуряването на своеобразен дом на бездомните котки "Дунавско сияние" ще даде старт на последващи дейности по обгрижването им - кастриране, изхранване и лекуване.

Организаторите на инициативата се надяват, че проектът "Домът е там, където е... котката" ще предостави реална възможност да бъде решен въпросът с бездомните животни посредством общите действия на неправителствените организации, общината, бизнеса и русенската общественост.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.