Продължава сагата с ипотекираните жилища в блок "Теодора"

By 10 Май 2016 Прочетена 2012 пъти 0

Продължава сагата с ипотекираните жилища в блок "Теодора" в Русе. Днес преди да дойде частният съдия изпълнител, за да извърши поредния опис, някои от собствениците се събраха пред входа и се заканиха да не пускат никого вътре. 

Хората са собственици на имоти, които са им продадени от строителния предприемач Явор Блъсков с ипотечна тежест, без обаче по техните думи да са били уведомени за това от него или от нотариуса, изповядал сделките. Когато бизнесменът спрял да погасява кредитите си, имотите станали собственост на банката и сега тя си иска парите обратно чрез обявяването им за публична продан.

Именно на търг някои от собствениците си купили жилищата си обратно. Росица Георгиева например платила веднъж 43 хиляди евро на строителния предприемач, а след като банката й взела апартамента, го откупила за 56 хиляди лева. 

С появата на частния съдия изпълнител се създаде напрежение сред хората, които тръгнаха да бранят имотите си. Собствениците отказаха да допуснат длъжностното лице да извърши опис и се наложи 12 полицаи да въвеждат ред.  

Отчаяна и обезверена една от собсвтеничките дори застана пред вратата на коридора на втория етаж, който води към жилищата.

Частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов обясни, че е правил няколко пъти отстъпки и е изчаквал с описите, за да може хората да се споразумеят с банката или да купят жилищата си отново. От всички имоти останали само 16, които не са описани. 

Междувременно в писмо до собствениците стана ясно, че прокуратурата няма законови правомощия да спира изпълнителните производства. Оттам обаче уведомяват, че водят проверка по отношение на издаването на два нотариални акта за ипотека на 47 недвижими имота в блок "Теодора".

Въпреки протеста, описите на имоти ще продължат, тъй като за това има съдебно решение. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net