Проведе се поредното заседание по делото оспорващо избора за общински съвет в Русе

By 19 Ноември 2015 Прочетена 1610 пъти 0

В Административния съд в Русе се проведе поредното заседание по дело, с което се оспорват изборите за съветници. Жалбоподатели са 8 партии и коалиции. Те атакуват резултатите, заради големия брой недействителни бюлетини и направените поправки по протоколите.

Страните имаха срок, в който да се запознаят с предоставени в съда копия от протоколи на СИК. Според тях обаче, те не са заверени и може да се разминават с оригиналите. Някои от жалбоподателите внесоха още молби, с които отново искат преброяване на бюлетините за общински съветници, ако не от всички 213 секции, то поне от няколко, посочени от тях.

Поискаха и съпоставяне между отрязъците от бюлетините и кочаните, за да се разбере дали има внесени отвън бюлетини. От ОИК обясниха големия брой недействителни гласове с това, че на тези избори се е гласувало с няколко бюлетини, а и за пръв път при общинските съветници е имало преференциален вот.

Отново бе поискано резултатите от изборите за съветници да се обявят за недействителни. Всички искания на жалбоподателите обаче бяха определени от съда като неоснователни, тъй като липсвали сигнали и особени мнения по време на изборите.

След кратки пледоарии на страните беше даден срок, в който да представят подробни писмени бележки в защита на тезите си. След като те бъдат получени от съда, той ще се произнесе в законовия срок. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net