ВИДЕО: Разходите на пчеларите в Русенско растат, все повече се отказват или продават бизнеса си

By 11 Януари 2023 Прочетена 666 пъти 0

Заради увеличени разходи и ниски цени на продукцията, производители на мед в някои райони на страната се отказват от пчеларството.

Това заяви Новините на телевизия КИС 13 председателят на Сдружение "Пчелари – Русе" Иван Кънев. В същото време, според него, подпомагането е неадекватно, което не вещае нищо добро за бранша през тази година.

Между 10 и 20% са се увеличили разходите на пчеларите в Русенско за една година, изчислява Иван Кънев. В същото време цената на меда на едро е паднала с около 10-15%.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Високите разходи и ниската цена на продукцията, карало немалко стопани да си разпродадат бизнеса, тъй като не могат да се издържат само с пчеларство. 
Проблем за пчеларите е и топлото за сезона време, което влияе много отрицателно върху пчелните колонии.

По отношение на пръсканията, много земеделски стопани вече обявявали кога ще третират културите си с пестициди, за да не се излагат пчелите на въздействието на препаратите, които се използват за обработка на площите.

Заради войната в Украйна, през миналата година пчеларите са получили подпомагане. Не така обаче стоят нещата с подкрепата по мярката "Де минимис".

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net