Румъния вдигна абонамента за преминаване през Дунав мост само за български автомобили

By 09 Март 2018 Прочетена 1588 пъти 0

Променена е абонаментната такса за български фирми, чиито представители преминават по Дунав мост с леки автомобили.

Това съобщиха от Българо-румънската търговско-промишлена палата. В същото време за автомобилите с румънска регистрация, едно преминаване на моста остава на същата цена.

Абонаментът бе въведен през 2013 година единствено от румънска страна с цел да се улесни бизнесът с България и да се облекчи плащането на такси от фирмите, на които се налага да пътуват непрекъснато между двете страни.

От началото на тази година обаче има промяна. Ако досега българските представители на бизнеса, пътуващи с леки автомобили, са заплащали чрез абонамент по 1,20 леи за едно преминаване на моста, при новите условия те заплащат 11. Максималният брой на пътуванията в рамките на абонамента пък е намален от 30 на 20. Няма промяна обаче за автомобилите с румънска регистрация, за които едно преминаване на моста продължава да е 1,20 леи.

От Българо-румънската търговско-промишлена палата са изпратили официална молба до Посолството на България в Румъния за отнасяне на въпроса до институциите там, които имат отношение към този проблем. Вече е била проведена среща с представители на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура, които са уверили, че скоро въпросът ще бъде решен.

Припомняме, че абонаментът за представители на бизнеса позволява преминаване на моста в двете посоки само веднъж на ден. Необходимо е да се докаже с документ, че дейността на фирмата е свързана с непрекъснато пътуване между двете страни. България не предлага такава възможност, но таксата за преминаване на леки автомобили е 2 евро, докато в Румъния тя е 3.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net