Русе отбеляза тържествено националния празник на България

By 03 Март 2019 Прочетена 1449 пъти 0
В Русе тържествената церемония се състоя пред паметника на свободата В Русе тържествената церемония се състоя пред паметника на свободата снимка: КИС 13

Днес честваме 141 години от Освобождението на България от османско владичество.

На този ден през 1878 година в Истанбул е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава.

По случай националния празник в цялата страна бяха поднесени венци и цветя. В Русе тържествената церемония се състоя пред паметника на свободата. В чест на 141-годишнината от освобождението на България беше построена Почетната рота на Русенския гарнизон.

Трети март е апогей на борбите на българския народ за национален суверенитет, каза в словото си заместник-областният управител Валентин Колев.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен и заупокойна молитва за падналите за освобождението на България, което е било предшествано от борбата на църквата за независимост.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя в знак на почит пред героизма на всички, които са отдали живота си за Свободата на България.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net