fbpx

Съдът в Русе уважи жалбата на БСП, върнаха разпределението на местата в СИК

By 07 Октомври 2019 Прочетена 652 пъти 0
Съдът връща преписката на ОИК – Русе за незабавно произнасяне с решение за назначаване на Секционни избирателни комисии Съдът връща преписката на ОИК – Русе за незабавно произнасяне с решение за назначаване на Секционни избирателни комисии снимка: КИС 13

Административният съд отмени решението на Общинската избирателна комисия в Русе за разпределение на местата в ръководствата на Секционните избирателни комисии.

Преписката е върната за незабавно произнасяне с решение за назначаване на състава на комисиите, при спазване на дадените в съдебното решение указания по прилагане на закона.

Според решението на ОИК от 29 септември, ГЕРБ получаваха 171 председателски постове, "Обединени патриоти" – 26, ДПС – 13, а БСП – нито едно. Затова решението беше оспорено първо пред ЦИК, която го потвърди, а след това и пред русенския административен съд с мотива, че е постановено при съществени нарушения на материалния закон и административнопроизводствените правила.

След преценка на представените по делото писмени доказателства съдът е приел, че оспореното решение не съответства на материалния закон и на целта на Изборния кодекс, който прогласява пълно съобразяване на съотношението на парламентарно представените политически сили с техните представители в изборната администрация. Съдът връща преписката на ОИК – Русе за незабавно произнасяне с решение за назначаване на секционни избирателни комисии на територията на Общината, при спазване на дадените в съдебното решение указания по прилагане на закона.

Решението на Административен съд е окончателно.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 07 Октомври 2019 20:04
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net