Симулират тежък воден инцидент утре в Русе

By 21 Май 2024
Мероприятието е част от обучението "Дунав 2024". Мероприятието е част от обучението "Дунав 2024". Снимка: КИС 13

Утре от 10:00 часа в акваторията на Пристанищен терминал "Русе-Запад" ще се проведе симулация на сблъсък на два кораба и нефтен разлив.

Мероприятието е част от обучението "Дунав 2024" и се организира по разпореждане и под ръководството на областния управител Драгомир Драганов. То е насочено към проиграване и проверка актуалността на Областния план за защита при бедствия в частта му, касаеща специфична опасност от нефтени разливи, възникнали при инциденти, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура.

Целта е да се подобри координацията и взаимодействието между всички институции при евентуална необходимост от ограничаване и ликвидиране на нефтен разлив.

По време на учението се предвижда да се направи симулация на инцидент, причинен от сблъскване при разминаване между единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ танкер-баржа в акваторията на пристанище Русе при речен км. 497,000. В резултат на катастрофата ще се е получила пробойна в района на товарното помещение на танкер-баржата, което е довело до изтичане на част от товара – дизелово гориво. За целта се предвижда в реката да се спуснат бонови заграждения, които да предотвратят по-нататъшно замърсяване. Ще бъде обявено и частично бедствено положение.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Подобни мероприятия са много важни, защото дават възможност да се види къде има слаби звена в организацията и при настъпване на евентуално подобно събитие да можем да ги отстраним и да реагираме по най-правилния начин.

коментира Драганов.

В рамките на учението ще се проведе и медицинска евакуация на пострадало лице. Важно е да се отбележи, че по време на учението няма да се предприемат никакви дейности, водещи до реално замърсяване на реката.

В утрешното учение се предвижда участие още на: Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", дирекция "Речен надзор" – Русе, Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", "Поддържане чистотата на морските води" АД – гр. Варна, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Регионална дирекция "Гранична полиция", Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", "Центъра за спешна медицинска помощ", Изпълнителна агенция "Морска администрация", Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Районен център 112 и други компетентни институции. На мястото на събитието с цел безпроблемното му протичане ще бъдат също заместник областният управител Георги Георгиев и главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Вторник, 21 Май 2024 17:33