fbpx

Студент и докторант от Русенския университет разработиха енергийноефективни системи

By 12 Август 2021 Прочетена 841 пъти 0
Студент и докторант от Русенския университет разработиха енергийноефективни системи Студент и докторант от Русенския университет разработиха енергийноефективни системи снимка: Русенски университет

Студент и докторант от специалност "Електроника" на Русенския университет разработиха енергийноефективни системи.

Всички фирми в сферата на производството, независимо дали са големи индустриални корпорации или малки предприятия, изпитват огромен натиск за повишаване на качеството на продуктите си, снижаване на себестойността на изделията, скъсяване на времето за производство и не на последно място, за намаляване на неблагоприятното влияние върху околната среда.

Студентът Стоян Вълков от специалност "Електроника", разви електронна система за контрол на транспортна линия с цел енергийна ефективност. Електронната система за контрол на транспортна линия e с малки загуби и висока скорост на производство и е съвкупност от точно подбрани електронни елементи и модули за намаляване на разходите от потребление на електроенергия и способства за повишаване енергийната ефективност на промишлените предприятия и други отрасли.


Нейните широки диапазони на настройка и функции я правят универсална, за използване както в промишлените предприятия, така и в много други отрасли и публични сгради, при които се налага транспортиране на обекти или хора. При непрекъсваем работен процес от 24 часа в денонощие, в голяма част от времето линиите работят в режим на празен ход поради липса на предмети за транспортиране. Енергийната ефективност на системата се изразява в икономия до 30% на изразходваната електроенергия чрез предложеното електронно управление.

Отчитайки важността на европейската и държавната политика в Република България за екологичносъобразен начин на живот, д-р инж. Йордан Стоев разработи мултифункционална електронна система за мониторинг и контрол на процеси за подобряване на управлението на енергийните потоци в жилищата, като чрез моделиране и прогнозиране до достигне на желаната температура или зона на комфорт се намалява разходът на енергия. Системата е внедрена в лаборатория на катедра „Електроника“ на Русенски университет "Ангел Кънчев". Помещението е с площ 52,3575 кв.м, с разположени 16 мултифункционални модула в 8 точки на измерване. Електронната система е подходяща за вграждане в публични сгради за поддържане на микроклимата на работното място.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 12 Август 2021 14:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net