fbpx

Съдбата на сградите-паметници на културата ще се решава от общините?

By 04 Февруари 2016 Прочетена 1535 пъти 0

Съдбата на сградите-паметници на културата да се решава от общините, а не от Националния институт за паметниците на културата, както бе досега. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за културното наследство. Така кметовете ще могат да избират експерти, които да преценяват какви мерки да се вземат за опазване на сградите-паметници на културата. Това е едно от предложенията за изменение в закона за културното наследство.

Засега съдбата на сградите-паметници на културата ще се дава само на общините с териториално деление - София, Варна и Пловдив. Обсъжда се обаче такива правомощия да се дадат и на по-малките общини. По този начин значително ще се ускори процедурата за опазване на сградите от разруха, смята народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Друга важна промяна е въвеждането на текст в закона, който предвижда да се промени режимът на даване на разрешение. Вече липсата на писмено становище и заверка в законоустановения двумесечен срок ще се счита за мълчаливо съгласие. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net