В русенското село Червена вода се проведе вторият комитски събор

By 10 Септември 2018 Прочетена 2952 пъти 0
Хората можеха да се докоснат и до автентичния бит на революционерите от онова време Хората можеха да се докоснат и до автентичния бит на революционерите от онова време КИС 13

Войводи от цялата страна се събраха събота и неделя на Национален комитски събор в русенското село Червена вода.

Целта на събитието беше да се почете 143-та годишнина от подвига на Червеноводската чета.

Хората можеха да се докоснат и до автентичния бит на революционерите от онова време.

Събитието се проведе под егидата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а организатори са ВМРО - Русе и областният управител Галин Григоров. Сред официалните гости на събора бяха народният представител Искрен Веселинов и евродепутата Ангал Джамбазки.

Честванията се провеждат от 2009, като за втора поредна година се организира подобен събор. Сега за първи път участваха повече от 100 чети от цялата страна. Началото беше дадено в събота в 11:00 часа в местния храм "Св. Архангел Михаил", където беше осветено знамето на Червеноводската чета и беше отслужена панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби.

След тържественото изнасяне на знамето, четниците се отправиха към паметника на Тома Кърджиев, където с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите за Свободата на България. Официалното откриване на комитския събор беше от 13:00 часа на поляната до стадиона с полагане на комитска клетва от участниците в събора.

В програмата на събора се проведоха няколко конкурса - по надпяване и надиграване, за женска фолклорна носия, комитско вино и ракия, както и състезания по надстрелване с историческо оръжие. По традиция се организират и открити уроци по родолюбие. 

Участниците в събора можеха да чуят изпълненията на над 30 самодейни колектива. Посетителите имаха възможност и да опитат хайдушки боб, комитски гювеч и печено агне, приготвени по оригинални стари рецепти. На най-добре представилите се в конкурсите бяха раздадени много награди.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net