ВИДЕО: Земеделската земя край Русе поскъпва рекордно

By 21 Юни 2022 Прочетена 1473 пъти 0

Рекордно поскъпва земеделската земя в община Русе за първите 6 месеца на годината.

Наблюденията са на една от фирмите в града, като повишението е между 25 и 30%. За основни причини се посочват инфлацията на стоките и бъдещите очаквания за растеж на цените. 

Ако в края на миналата година средната цена на нивите в общината е била между 1600 и 1750 лева/дка, то в момента те са около и над 2000 лева/дка. Още в началото на годината поскъпването на енергоносителите е оказало влияние за покачване на цените, а след последиците за пазара на зърнени култури заради войната в Украйна, повечето продавачи завишили значително своите оферти.

РЕКЛАМА


За една година се наблюдава и двоен ръст на цените за покупка на пшеница, която в момента се търгува за 680 лв./тон. Освен това в община Русе има и по-засилена конкуренция между земеделските производители, интересът се е повишил неимоверно както при наемането, така и при покупката на ниви.

Интересното е, че драстично е намаляла разликата в цените между отделните землища. Най- търсени са нивите около Мартен, Сандрово, Николово, Бъзън, Ново село и Червена вода, където земеделската земя се търгува между 1800 и 2200 лв./дка. В Русе, Долно Абланово и Просена повечето сделки са за около 2000 лв./дка, като има интерес от множество големи инвеститори.

В анализа се посочва, че по-нататъшното развитие на пазара на земеделска земя в Русенско ще се определя от възможностите за повишаване на доходността от нейното ползване, което от своя страна зависи както от международната обстановка, така и от местните климатични фактори.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 21 Юни 2022 16:31
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net