Днес Търговище празнува 142 години от Освобождението си

By 29 Януари 2020 Прочетена 1039 пъти 0

Днес Търговище празнува 142 години от Освобождението си.

Проявите започнаха днес с празнично шествие, което тръгна от площад "Свобода" и стигна до паметника на генерал Казимир Ернрот, по чиято заповед е бил сформиран отряд, освободил Търговище на 29 януари 1878 година. Там бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

След това шествието се отправи към "Морената" в кв. "Вароша". Значимите събития от януари 1878 година припомни директорът на историческия музей в Търговище Магдалена Жечева. 

Пред паметника на загиналите за Освобождението на града, слово по случай годишнината произнесе кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Поздрав към жителите на Търговище отправи и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Днешният празник ни дава възможност отново да си спомним славните подвизи на руските войници и българските опълченци, които дадоха живота си и се биха рамо до рамо за независимостта на България. Благодарение на тяхната смелост, непоколебимост и жертвоготовност древната българска държавност бе възстановена.

заяви Андрей Громов в празничното си слово

Венци и цветя в знак на признателност бяха положени от общинската и областната управа, от името на председателя на Общинския съвет, политически партии, институции и граждани.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 29 Януари 2020 17:27
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net