Храм на повече от 2 века в търговищкото село Певец ни предава силната вяра на поколенията /ВИДЕО/

By 16 Април 2020 Прочетена 2908 пъти 0

Над 50 християнски символа по стените на църква, намираща се близо до Търговище, разказват за силната вяра, която местните хора успели да съхранят по време на турското робство.

Те изобразяват както християнски кръстове, така и различни митологични животни. Във вътрешността на храма случайно е открита и уникална находка – тайник със скрита църковна утвар.

В търговищкото село Певец живеят стотина души, предимно възрастни хора. Тук се намира една от най-старите църкви в района. Тя е на близо 200 години, за което свидетелстват многобройните символи и надписи по външните й стени. Те изобразяват както християнски кръстове, така и различни митологични животни. Църквата отваря врати само по време на празници и поводи, местен свещеник нямат, а кметският наместник изпълнява функциите и на клисар.


Идеята за построяването на храм "Св.Георги" в село Певец възниква още през 30-те години на XIX век. Според договора, подписан след Руско-турската война през 1828-29 година, за построяването на християнските храмове тогава се давала по-голяма свобода, а именно да се строят на високи места, а не както преди да се вкопават в земята.

За точна дата на начало на строителството на църквата се приема един надпис, който се намира на арката на южната порта на строежа, а дейностите за приключили през 1858 година.

Вижте целият разказ за храма във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 16 Април 2020 15:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net