Няма опасност от преливане на язовирите в община Търговище

By 15 Февруари 2017 Прочетена 1953 пъти 0

Язовирите на територията на община Търговище са в изправност и няма опасност от преливане в резултат на увеличения обем вода, който постъпва от снеготопенето.

Това е установила проверка, извършена от експерти в общинската администрация.

Под постоянно наблюдение са язовирите Лиляк и Пресиян, които са свързани, тъй като всяко увеличаване на водата в по-горно разположения, създава риск за другия. Въпреки ниските нива, от 3 метра под кота преливник в Пресиян, днес започна превантивното му изпускане. Действията са предприети, за да се осигури допълнителен свободен обем.

Състоянието на цялата мрежа от язовири и водни обекти е под денонощно наблюдение. В помощ е и автоматизираната система за ранно предупреждение, с която разполага Община Търговище. Датчици събират информация за количеството на валежите и нивата на реките. С тези данни и анализ на очакваните валежи във водосборните райони, се изчислява обемът от вода, който може да бъде поет от язовирите. Когато той е над свободните им възможности, се предприема предварително изпускане.

Създадени са и кризисни планове за цялата община. Кметовете от малките населени места, край които има водоеми, наблюдават за евентуално повишаване на нивата и при опасност своевременно трябва да информират.

На територията на Търговище има 22 язовира, които са общинска собственост 5 се стопанисват от сдруженията за напояване, а 9 са отдадени на концесия. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net