Община Търговище стартира акция за овладяване популацията на уличните кучета

By 08 Март 2017 Прочетена 1864 пъти 0

Разясняват законодателството и мерките за синхронизиране на местните наредби за притежание и отглеждане на кучета в Община Търговище.

Проведена е среща с кметовете на населени места по повод започналата акция на Общината за овладяване безконтролното увеличаване популацията на уличните кучета и прилагане на закона. По разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров в момента се извършва преброяване и описване на всички домашни и дворни кучета в населените места.

Според подадената информация, в 23 села в общината има 1777 животни. Едва 472 от тях имат паспорти, а чипираните са само 38. Преброяването продължава.

Според кметовете, много от жителите на селата, научавайки за изискванията на закона, пускат кучетата си на улицата, за да не плащат такса от 5 лв. и да не слагат микрочип. Според Закона за ветеринаромедицинската дейност чипът е задължителен. При липса на такъв, стопанинът на кучето ще бъде санкциониран с глоба от 200 лв.

Кметовете на населените места срещали съпротива от страна на хората да се изпълняват законовите норми. Те са съдействие от Общината и полицията, за да ограничат пускането на кучетата на улицата. 

Управителите на етажните собствености са длъжни да регистрират в домовите книги кучетата, които се отглеждат във входовете им. Ветеринарните лекари трябва да представят информация в Общината за регистрираните при тях животни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net