Пчеларите в Търговищко посрещат професионалния си празник с тревога

By 10 Февруари 2017 Прочетена 1720 пъти 0

На 10 февруари пчелари почитат своя покровител – Свети Харалампий.

Те посрещат празника си с натрупаните през годините проблеми в бранша. Имат опасения, че зимната  смъртност ще е по-голяма, заради ниските температури и щетите причинени от кълвачите.

Преди да се захване с пчеларство, Мухтебер е работила като моден мениджър в столицата. Не е потомствен пчелар, запалва се покрай познати и приятели. Бизнесът й започва след спечелване на проект по програма „Млад фермер“. Сега притежава около 400 пчелни семейства и продължава да ги увеличава. Разказва, че освен проблемът с ниската изкупна цена на меда, има и още много други в бранша: "Също са намалени цените на отводките, другият проблем, с който се сблъскват пчеларите е с работната ръка, не разчитат само на семействата си. Административни проблеми също се срещат, като бюрокрация."

Най-големият проблем за отрасъла е липсата на субсидии, работи се на парче, а средствата, които се отпускат са недостатъчни. Според пчеларите голям ефект от протестите им до сега няма, защото самите те не са единни - има много разклонения в бранша и множество сдружения.

Пчеларите с опит са на мнение, че ако се преодолеят съществуващите проблеми в бранша, броят на младите хора, желаещи да се занимават с пчеларство ще се увеличи значително.   

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net