Ученици от Търговище за поредна година пресъздават обичаи, свързани с празниците

By 10 Декември 2019 Прочетена 1335 пъти 0
Малчуганите участват и в изработката на предмети и сувенири Малчуганите участват и в изработката на предмети и сувенири снимка: КИС 13

За шеста година в дните преди Коледа Регионалният исторически музей в Търговище организира мероприятия, свързани с български традиции и обичаи.

Ученици от началните класове в града участват във възстановки, свързани с празниците, както и в изработването на предмети и сувенири.

След изнасянето на беседата за Бъдни вечер и Коледа, сборна формация от ученици от Второ Средно училище в града представят и възстановка на празничната вечер.

Това е може би най-добрият начин върху възпитание на чувство на родолюбие, също така съхраняване на родовата памет и връщане към традициите, от които всъщност можем да черпим една безкрайна мъдрост, и респект към всичко, което имаме. Мисля, че това ще бъде за тях един незабравим урок, урок, който е много по-различен от урок в класната стая.

казва Надка Владимирова, която е учител във второ СУ "Проф. Никола Маринов"

Аз съм отговорник, който трябва да отсече Бъдника, за да гори огънят цяла вечер. Относно ролята ми като Станиники, голям брат, много добре ми пасва, защото обстановката е много хубава.

споделя петокласникът Денислав

На Бъдни вечер слагат само постни ястия и трябва да са 7 или 9 на брой, допускат се 12. Седем, защото има седем дни от седмицата, 9, защото жената е бременна 9 месеца и 12, защото има 12 месеца в годината. Също така на масата, ако трябва някой да стане поради някаква причина, се ходи наведен, за да може да е тежко житото, когато порасне.

разказва Маркос, който също е от пети клас
Настроението и вниманието от страна на учениците по време на беседите най-добре се забелязва и усеща от музейният педагог.

Още повече, че тази година имаме и участници при нас, деца, които допълват моя разказ, визуализират го, открояват най-важните неща от това, което трябва да се научим. А именно за ценностите, за предаването на традицията, за любовта, за доверието на хората, за обичта и най-вече за вярата. Децата са изключително доволни, че ни посещават, с голямо очакване чакат разчупването на питката и си търсят монетата.

заяви музейният педагог в Регионалния исторически музей в Търговище Ралица Димова
Освен беседи и възстановки за Коледните празници, всяка година близо 600 деца участват и в работилниците за  изработката на сурвакници.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 10 Декември 2019 12:24
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net