Управление и изкуство: Другото лице на секретаря на Община Търговище Христалина Халачева /ВИДЕО/

By 20 Април 2021 Прочетена 925 пъти 0

Служител в Общината в Търговище се вдъхновява от рисуването.

Христалина Халачева е любител художник, но има големи планове да го превърне в своя професия. Да си секретар в Общината не звучи като най-вълнуващата професия на света. Но жената, която изпълнява тази длъжност в Търговище, носи артистична душа.

И след рутинните срещи и организационни задачи, полита в света на изкуството. В една селска къща, недалеч от града, си е устроила ателие.

Обичам да рисувам море, това е любимото ми нещо, което рисувам, обичам да рисувам вълните на морето, защото то е бурно, обикновено е бурно и по този начин изразявам своята емоция. Много обичам да рисувам цветя, защото те са много красиви и всяко цвете е само за себе си, има аромат, искам да пресъздам аромата на цветето в картината, обичам да рисувам река, обичам да рисувам природа. Много често картините ми са изключително абстрактни и мисля, че това идва точно от вътрешното ми усещане и вътрешното ми вдъхновение в определения момент, в който правя картината.

разказва Христалина Халачева


Като малка тя обожавала да рисува и преди десетина години решила да се върне към четката и платното.

Записала се на курсове.

Тогава обаче реших, че не мога да рисувам понеделник и петък примерно, защото тогава нямах вдъхновение. И започнах да рисувам сама в къщи, точно когато аз искам, когато чувства необходимостта да рисувам и когато имам вдъхновение. Обикновено започвам да рисувам тази емоция, която имам в момента, рисувам без преди това да рисувам с молив, директно върху платното и картината вече си идва сама.

казва още Христалина

Спокойствието на селския й дом и близостта до природата също я вдъхновява.

Излизайки на балкона на къщата, гледката, която е пред погледа ми, е изключително красива в различните сезони на годината. Лятно време виждаш цъфналата лавандула в нивите засадена и усещаш изключително аромата й, виждаш зелените клони на дърветата, виждаш маранята, изключително красива гледка всяка заран, когато изляза на терасата и погледът ми се рее в планината.


Христалина подарява картините си на близки и приятели, но участва и в местни изложби.

Вглежда се в платната на големите художници, но се и вслушва в желанията на хората, за които рисува. И винаги влага част от себе си.

Просто картината това съм аз, това е емоцията ми в този момент, в тази секунда, може би следващият път секундата ще бъде различна от тази, която е била в този момент, но винаги влагам цвета, боичката, елемента от картината, дали днеска ще рисувам в синьо или ще рисувам в лилаво, или ще рисувам в жълто, това значи е моята емоция, каквато е в този момент.

Христалина наскоро е завършила курсове по арттерапия и трудотерапия и планира професионално да помага на хората чрез изкуство - единственият начин, по който човек може да изрази себе си.

В крайна сметка това, което рисува, е неговата почивка, неговият начин на подобряване на собственото си психично здраве, един ден, когато спра да се занимавам с администрация, не знам кога ще бъде този ден, но когато и да бъде, желанието ми е наистина да се занимавам с групи и да помагам на хората, които имат нужда от това, защото не случайно е казано, че изкуството и красотата ще спасят света.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 20 Април 2021 15:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net