ВИДЕО: В Търговище разкриха нов Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания

By 28 Юни 2022 Прочетена 1212 пъти 0

Нов Дневен център за подкрепа за деца и младежи с увреждания и техните семейства заработи в Търговище.

Социалната услуга е безплатна и ще се предоставя от Общината по проект на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Финансирането е в размер на 1,2 милиона лева, от които над 1 милион са осигурени от Европейския социален фонд, а останалите - национално съфинансиране.

Дневният център е обособен на трети и четвърти етаж в съществуваща сграда за интегрирана услуга на ул. "Ал. Стамболийски". Разполага със спални помещения, зали за игра, кинезитерапия, арт терапия, медицински кабинет, занимални и кухненски помещения.

РЕКЛАМА


Целта е бъде предоставена подкрепа на родителите и семействата на деца с увреждания, а самите деца да бъдат подготвени за включване в масови детски заведения, разясни управителят на дневния център Даниела Йорданова. Услугите се предоставят от специално обучен персонал, който оказва психологическа подкрепа, логопедична помощ, педагогическа дейност, кинезитерапия, арт терапия и социални дейности.

Грижата може да е както почасова, така и целодневна, в зависимост от нуждите на потребителите. Насочването към услугата става както от личен лекар, така и от Дирекция "Социално подпомагане".

Специфичното при тази услуга е, че може да се ползва не само от жители на общината, но и от област Търговище. Предстои закупуването на автомобил, с цел по-лесното транспортиране на потребителите от домовете им.

Капацитетът на центъра е 30 места за дневна грижа и 60 за консултативна. Към момента потребителите са 9.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 28 Юни 2022 18:04
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net