Въвеждат нови противоепидемични мерки в област Търговище /ДОКУМЕНТ/

By 11 Ноември 2020 Прочетена 7848 пъти 0
Въвеждат нови противоепидемични мерки в област Търговище Въвеждат нови противоепидемични мерки в област Търговище снимка: КИС 13

Днес се проведе онлайн заседание на Областния координационен щаб за борба с COVID-19 в област Търговище.

Членовете му обсъдиха, чрез видеоконферентна връзка, състоянието на епидемичната обстановка в област Търговище във връзка с COVID-19, с акцент върху динамично променящия се брой на отсъстващи ученици и педагогически специалисти в учебните заведения на територията на областта. По време на заседанието бяха представени конкретни проекторешения, с които да се въздейства за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция сред жителите на областта.


С пълно мнозинство членовете на Щаба приеха да бъдат възстановени, считано от утре, присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование, груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица, както и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Във връзка с възстановените образователни процеси се създава алгоритъм за действие в образователната система на територията на област Търговище, който регламентира възможността началникът на РУО – Търговище да представя доклад до министъра на образованието и науката при постъпило предложение от директор на училище за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) за учениците от прогимназиален и/или гимназиален етап.

С цел да се ограничи разпространението на COVID-19 в област Търговище се въвеждат допълнителни по-строги противоепидемични мерки. Същите ще влязат в сила от 13 ноември /петък/ и ще важат до 30 ноември включително.


За безопасно пазаруване в търговски обекти, като магазини, хранителни вериги и аптеки се въвеждат т.нар. "зелени коридори" за времето от 09:00 до 11:00 часа, от които могат да се възползват хората над 60-годишна възраст и хората с хронични заболявания.

Остава в сила забраната за посещения на дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. За всички други заведения за хранене и развлечения се въвежда вечерен час на работа, който е до 23:30 часа, при конкретно разписани условия.

Културни и развлекателни мероприятия ще могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия капацитет на залата на закрито, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително с правилно поставена защитна маска за лице.

Всички решения, взети по време на днешното заседание, са регламентирани в Заповед №420/11.11.2020 г., подписана от г-н Панайот Димитров, областен управител на област Търговище, съгласно Заповед №413/06.11.2020 г.


Ето и пълния текст на документа:

 

 

З А П О В Е Д

№ 420

гр. Търговище, 11.11.2020 г.

 

На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията, във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с тенденцията за повсеместно разпространение, наличие на висок здравен риск и с цел опазване здравето на населението от разпространението на COVID–19 на територията на област Търговище и Решение №673/25.09.2020 г. за удължаване срока на обявената с Решение №325 на Министерския съвет от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка, удължена с Решение №378 на Министерския съвет от 12 юни 2020 г., Решение №418 на Министерския съвет от 25 юни 2020 г., Решение № 482 на Министерския съвет от 15 юли 2020 г., Решение №525 на Министерския съвет от  30 юли 2020 г. и Решение №609 на Министерския съвет от 28 август 2020 г., препоръки на Националния оперативен щаб, след като членовете на Областния координационен щаб в област Търговище обсъдиха на онлайн заседание на 11.11.2020 г., състоянието на обстановката в област Търговище във връзка с COVID-19 (динамично променящ се брой на отсъстващи ученици и педагогически специалисти в училищата), 17 броя от членотете на щаба приеха предложените проекторешения

 

 

НАРЕЖДАМ:

 

І. Възстановяват се от 12.11.2020 г. присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование.

ІІ. Възстановяват се от 12.11.2020 г. груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

ІІІ. Възстановяват се от 12.11.2020 г. присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

ІV. Във връзка с възстановените образователни процеси в т. І от настоящата заповед се създава алгоритъм за действие в образователната система на територията на област Търговище:

1. Да продължи организирането на ежедневно събиране, обработване и систематизиране от училищата на информация за броя на отсъстващите ученици и на педагогически специалисти поради карантиниране като контактни лица със заболели, с установен положителен тест за COVID-19, както и отсъстващи поради грипоподобни симптоми;

2. Началникът на РУО – Търговище да представя доклад до министъра на образованието и науката при постъпило предложение от директора на училище за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) за учениците от прогимназиален и/или гимназиален етап. Предложението на директора да бъде след решение на педагогическия съвет и да съдържа мотиви съобразно критериите в Писмо №9105-382/09.11.2020 г. на МОН. При вземането на решение да се отчита спецификата на заболеваемост и други локални фактори в училището (брой подадени заявления за отпуск от учителите, възникнала психоза в училищната общност, липса на заместващи учители, брой подадени заявления за преминаване в ОРЕС и др.).

3. При преустановяване на присъствения образователен процес в съответното училище със заповед на министъра на образованието и науката, обучението да се осъществява от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

4. При усложнена епидемична обстановка за дадена община, попадаща в червена или в оранжева зона съобразно критериите на Министерството на здравеопазването и след препоръка на съответната регионална здравна инспекция и/или на областния/общинския координационен щаб, кметът на общината да представя мотивирано предложение до министъра на образованието и науката, деца записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина/училище да могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора.

V. С цел да се ограничи разпространението на COVID–19, въвеждам следните по-строги противоепидемични мерки на територията на област Търговище, считано от 13.11.2020 г. до 30.11.2020 г., включително:

1. За безопасно пазаруване в търговски обекти, като магазини, хранителни вериги и аптеки за хората над 60 години и хората с хронични заболявания, въвеждам от 09:00 до 11:00 часа „зелени коридори“ за посещение на обектите.

2. Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

3. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито да се провеждат без публика.

4. Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

5. Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 4) осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса. Въвежда се вечерен час на работа до 23:30 часа.

6. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

7. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

8. На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

9. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

10. В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439/27.07.2020 г. на Министъра на здравеопазването, директора на РЗИ - гр. Търговище предприема действия и прилага мерки на лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Търговище за срок до 30.11.2020 г., задължителен брой легла за лечение на пациенти с COVID–19 от не по-малко от 10% от обявените в РЗИ-Търговище брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ.

11. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

12. Преустановяване на организирани събития (празненства, семинари, конференции и др.) на закрито за посочения период.

13. Препоръчвам да се ограничи дейността на ритуалните зали за сватби, кръщенета и погребения, а при невъзможност да се допускат до 10 души.

14. Преустановяване на масови мероприятия на открито и закрито за посочения период.

15. Всички работодатели и органи по назначаване да организират дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо.

16. Задължително носене на защитни маски за лице в администрации, офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите/работещите.

17. Въвеждане на учестена дезинфекция в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график.

18. Задължително носене на защитни маски за лице от персонал в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, които да покриват устата и носа, като не се допуска употребата на приспособления, неотговарящи на изискванията, напр. пластмасови приспособления за уста.

19. Задължително носене на маски и спазване на съответната дистанция при струпване на чакащи граждани пред административни и банкови офиси, социални служби и др., като за целта се осигури контрол за спазването на мярката от съответната служба.

20. Забраняват се груповите занимания в читалищата и групови самодейни изяви. Разрешени са индивидуалните занимания при строго спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекция след всяко занимание.

21. Превозвачите на превозите от обществения транспорт се задължават да увеличат броя или големината на автобусите, където е възможно, с цел намаляване на гъстотата на лицата в обществения транспорт.

22. Всички контролни органи в рамките на своите компетентности да осъществяват засилен контрол в контролираните от тях обекти и дейности и да създадат организация за изпълнението на противоепидемичните мерки.

23. Дейностите, които не се преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед №РД-01-609/21.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването.

VІ. Заповедта да се съобщи на всички членове на Областния координационен щаб в област Търговище, имащи отношение към изпълнение на разпоредените мерки.

VІІ. Всички членове на Областния координационен щаб в област Търговище, да оказват пълно съдействие, като създават организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

 

Настоящата заповед да бъде обявена на информационното табло, находящо се в сградата на Областна администрация - област Търговище, както и на интернет страницата на Областна администрация - област Търговище.

 

ПАНАЙОТ ДИМИТРОВ / П. /

За Областен управител на област Търговище

съгласно Заповед №413/06.11.2020 г. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 11 Ноември 2020 17:38
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net