Започва новият археологически сезон на античния град Мисионис /ВИДЕО/

By 28 Април 2021 Прочетена 1217 пъти 0

С 350 000 лева ще разполагат археолозите за разкопки и консервация на античния град Мисионис край Търговище.

Това стана ясно на пресконференция, с която символично бе дадено началото на новия археологически сезон. Предвижда се през тази година проучванията да продължат 6 месеца.

6 обекта в страната ще бъдат финансирани с близо 2 милиона лева от държавата през тази година – по 3 в Северна и Южна България. Идеята е да се развие културният туризъм в тези региони.

За първи път има отпуснати толкова много средства за проучване на мисионис, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.


Приетият преди дни мораториум върху сделки и назначения на правителството обаче може да попречи за провеждането на цялата археологическа кампания в страната, изказа притесненията си проф. Николай Овчаров.

На събитието днес бе представена и изложба с иззети от иманяри археологически находки от 3 век преди новата ера до XIV век.

Могат да се видят стрели, брадви, боздуган, ножове, шпори и други. Сред експонатите е и въоръжение и снаряжение от XIV век, с което, според археолозите, защитниците на Мисионис са отбранявали крепостта от османските нашественици.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 28 Април 2021 20:11
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net