ВИДЕО: Започва прием на заявления за отпускане на стипендии на даровити деца в Търговище

By 04 Септември 2024

Започва прием на заявления за отпускане на стипендии на даровити деца в Търговище.

В ход е кандидатстване по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.

Срокът за подаване на документи е 1 октомври. За целта в общинския бюджет са заложени 30 000 лева. Средствата са с 5000 лева повече в сравнение с предходната година.

РЕКЛАМА


По наредбата ще бъде връчена една стипендия "Търговищко дарование", която ще е в размер до 7 минимални работни заплати. Тя се връчва за класиране от първо до трето място на международни конкурси и олимпиади, или за първо място на национални състезания.

Ще бъдат отпуснати и три годишни стипендии, в размер до 5 минимални заплати. Те ща са за постижения в областите "Образование, наука и техника", "Изкуство и култура" и "Спорт". Кандидатите за тях трябва да имат класиране до шесто място на международни олимпиади, конкурси и състезания, или до трето на национални.

По наредбата се връчват и месечни стипендии на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година. Размерът на стипендиите се равнява на 1/5 от минималната заплата и се отпускат за период от максимум 6 месеца.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.