ВИДЕО: Велико Търново е център на тържествата за Независимостта

By 22 Септември 2023

На 22 септември честваме 115 години от обявяването на Независимостта на България.

Това се случва през 1908 година в старата българска столица Велико Търново.

С този акт България не само става независима държава, но официално се завършва процесът на Съединението от 1885 година на Княжество България и Източна Румелия.

Чрез обявяването си за независимо царство, България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, несправедливо наложена от Берлинския конгрес и се завръща в семейството на независимите европейски държави. Освен политически, тя получава и икономически изгоди и се издига статутът на българските дипломатически мисии.

Независима България променя Конституцията и герба си през 1911 година и вече има право да сключва съюзи, включително политически, военни и стопански.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Честванията за празника започнаха рано сутринта с празнична Света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. 40 мъченици" в старата столица, където се е състояло провъзгласяването на Независимостта на България. Беше прочетен и манифестът, с който на 22 септември 1908 година. цар Фердинанд обявява българската независимост.

След това бяха осветени бойните знамена на Националния военен университет "Васил Левски" и знамената на държавни и общински институции.

На честванията във Велико Търново присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.